Praten

24 september 2018

Begin september gaven Burundese oppositieleiders aan dat zij (net als de Burundese overheid, zie het Nieuws op deze site van 4 september jl.) de vijfde mediatiesessie voor Burundi beschouwen als de laatste. Deze vijfde ronde van de ‘interne Burundese dialoog’ staat voor eind van deze maand gepland. Het voorbereidende team onder leiding van voormalig Tanzaniaans president Mkapa spreekt met politici en stakeholders binnen en buiten het land. Doel van de dialoog is de politieke crisis die in 2015 begon te beëindigen. De volgende bijeenkomst moet de laatste zijn, want de politici in Burundi moeten nu echt zelf een stappenplan gaan maken naar de verkiezingen in 2020, is de mening van de oppositieleider en tevens formele volksvertegenwoordiger Agathon Rwasa. De verklaring van president Nkurunziza (regeringspartij CNDD-FDD) dat hij dan niet opnieuw verkiesbaar zal zijn, was een opluchting voor het team van Mkapa. Nu kan de agenda van de vijfde bijeenkomst inderdaad gericht zijn op 2020, volgens een bron nabij Mkapa. Bij de vijfde bespreking zullen geen maatschappelijke organisaties worden vertegenwoordigd.
De Burundese oppositie lijkt inmiddels één taal te spreken. Van 21 tot 23 september heeft in Entebbe (Oeganda) een oppositie-ontmoeting plaatsgehad van CNARED-leden uit het buitenland en interne Burundese oppositiegroepen verenigd in het Ngurdoto platform. Deze laatste groep verzorgde het voorzitterschap tijdens de bijeenkomst. Hiervan maken ook de ‘onafhankelijke oppositiegroepen’ Amizero y’Abarundi en Sahwanya Frodebu deel uit.

Van de kant van partij UPRONA kwam eerder deze week een positief geluid over de politieke situatie. Abel Gashatsi, de voorzitter van UPRONA, benoemde dat zijn partij door het winnen van de rechtmatige verkiezingen op 18 september 1961 het land naar de onafhankelijkheid heeft geleid. De 57ste verjaardag hiervan wordt gevierd in een tijd waarin voor het verzoeningsproces beduidende stappen zijn gezet. ‘Op het niveau van lokaal bestuur liggen sommige provincies voor op andere. Een aantal vroegere leden is weer aangesloten bij de UPRONA,’ gaf hij aan, waarbij hij de provincie Muramvya als voorbeeld noemde. Maar hij benoemde ook dat er een groep leiders is, die denkt dat ‘verzoening zonder hen niet mogelijk is’. ‘Wij gaan echter door, met als belangrijkste doel de verkiezingen van 2020 te winnen,’ zei hij.

En er wordt nog meer gepraat. Michel Kafando, de Speciale Gezant van de VN voor Burundi, is deze week in Bujumbura om te spreken met verschillende stakeholders met betrekking tot de vergadering van de volgende VN Mensenrechtencommissie in Geneve.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen van openbare media.