Trainingen

3 december 2018

Hallo vrienden,

Vanuit Nederland en Vlaanderen krijg ik al reacties op het boek, dat vorige week is uitgebracht en dat ik hier in Burundi dus nog niet zelf heb mogen vasthouden. Ik krijg er ontroerende berichten over. Veel lof is er ook voor de vormgeving. Ik hoop dat Een goede geest bestaat niet een hart onder de riem is voor de vele mensen die ooit moesten vluchten.

Hier gaat het leven gewoon verder na een drukke week van lessen in de provincie Rutana. Met een team van 4 leraren, een logistieke begeleider en mijzelf hebben we 93 mensen een basisopleiding gegeven over geestelijke gezondheid, psychosociale ondersteuning en eenvoudige behandelingen van ziektebeelden. Ook hebben we het systeem van verwijzing voor complexere gevallen volgens de WHO-methode uitgelegd en dit zal, net als de uitvoering van individuele begeleidingen, de komende tijd door de leraren worden gesuperviseerd. De 59 nu getrainde GGZ-ambassadeurs pakken hun werk met veel energie op en zijn proactief. Zij begeleiden veel mensen met problemen, waaronder ook vluchtelingen, en nemen ze als dat nodig is mee naar de gezondheidscentra. Zij maken voor deze mensen een soort dossier en zorgen dat ze hun medicijnen blijven innemen als die nodig zijn. De 34 verpleegkundigen hebben een andere opleiding gekregen en zijn nu in staat om psychiatrische patiënten in de gezondheidscentra te helpen. Zo nodig verwijzen zij weer naar de provinciale ziekenhuizen. Geestelijke gezondheid, relevant voor de gezondheid in het algemeen, is geen blinde vlek meer in de provincies Rutana, Muyinga en Makamba. Zo willen we verder gaan. Alle opleidingsdagen hebben we voor alle trainingsgroepen aandacht besteed aan gesprekstechnieken en ethiek. De GGZ-ambassadeurs hebben zelfs nieuwe woorden uitgevonden om de gebruikelijke stigmatisering van mensen met psychische problemen tegen te gaan. Zij kregen ieder een naslagwerk over het geleerde in het Kirundi en een geplastificeerde flyer waarmee aan de hand van afbeeldingen voorlichting kan worden gegeven. De verpleegkundigen kregen een Franstalig exemplaar van de mhGAP-HIG methode van de WHO mee. We danken de internationale organisatie die deze trainingen financieel heeft mogelijk gemaakt

De import van medicijnen verliep minder voorspoedig. De bestelling is weliswaar aangekomen op de luchthaven, maar de Europese verzender had niet de juiste inklaringspapieren meegestuurd. Toen dit na anderhalve week was hersteld, was de apparatuur op de luchthaven in het ongerede geraakt. Hoewel er dus iemand vanuit het ziekenhuis dagenlang is bezig geweest om de zending het land in te krijgen (dit betekent dat hij elke dag op en neer moest naar de douane), is dit nog steeds niet gelukt. We blijven hopen dat het een dezer dagen toch goed komt.

Voor nu weer hartelijke groeten vanuit Burundi.

Amy

Post navigation