Waka Waka

20 maart 2019

Stichting Kennis zonder Grenzen heeft met de lokale partner de OPDE in Burundi een bezoek gebracht aan de nieuwste bakkerij in de commune Kanyosha in de provincie Bujumbura Rural. Deze bakkerij heeft de mooie naam Waka Waka gekregen. Met vol enthousiasme toonden de recent opgeleide bakkers hun werkomgeving en producten. De 7 jongen vrouwen en 7 jonge mannen werken 7 dagen per week en verkopen hun volledige dagproductie nog dezelfde dag.

Voor de bakkerijen is het van belang om een goede locatie uit te zoeken, bijvoorbeeld op plaatsen waar geen bakkerij is, vlakbij een markt, en waar de ‘chef de commune’ de touwtjes op een prettige manier in handen heeft zodat de samenleving in goede sfeer en duidelijk is georganiseerd. Net als in Nederland moet een nieuw bedrijf zich in Burundi aan de regels houden, worden ingeschreven en belasting betalen. De OPDE zorgt voor de juiste contacten. De bakkerijen hebben onderling contact en bij de opleidingen voor de nieuwere bakkerijen werd ook advies gegeven vanuit de inmiddels meer ervaren bakkerijen.

Zoals in een aantal andere bakkerijen het geval was, hebben de bakkers van Waka Waka een deel van hun salarissen ingelegd om sneller te kunnen ontwikkelen. Naast het starterspakket met o.a. materialen en de oven en de eerste zakken meel en andere benodigdheden hebben ze inmiddels extra bakvormen (die erg duur zijn) en een lamp op zonne-energie (ook duur) kunnen aanschaffen. Dit laatste is van belang omdat er ook in de avonden wordt gewerkt. De bedoeling is nu dat er als volgende stap nog een lamp gaat worden gekocht en daarna een fiets. Alle bakkers hebben inmiddels een zorgverzekering, een voorwaarde vanuit Kennis zonder Grenzen. We wensen Waka Waka veel succes toe!

Post navigation