Met en voor de Burundezen

22 november 2019

In september van dit jaar waren er negatieve berichten vanuit de Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) over Rwanda. Het aantal berichten over Burundi vanuit de OECD, die wordt medegefinancierd door de EU, is sinds 2015 bijna nihil. Rwanda daarentegen kreeg veel aandacht want er gingen jaarlijks honderden miljoenen naartoe. De VS was vele jaren de bilaterale topdonor van Rwanda, met in 2016-2017 ongeveer 1,2 miljard dollar, tot Trump daar een einde aan maakte. De Rwandese econoom David Himbara, die ooit deel uitmaakte van het Rwandese kabinet van president Kagame en nu in Canada woont, schreef in september jl: ‘Kagame-Trump relationship does not look good. When the American head of state invited African leaders at the United Nations in September 2017, Kagame was not among the invitees. The Rwandan dictator was deliberately left out in the cold. The issue seems to revolve around the fact that Kagame is the Clintons’ darling – which is a no-no with Trump.’ Opmerkelijk dat een voormalige minister zijn eigen president omschrijft als dictator.

De verandering staat dus in het teken van interne Amerikaanse relaties en niet in het teken van Afrikaanse noden, waar de hulp aan kwetsbare landen voor bedoeld is. Dat Rwanda’s buurlandje Burundi zo weinig aandacht kreeg en krijgt is eenzelfde teken, zeker na de ‘on hold’ van financieringshulp vanuit de EU sinds 2016.

Bij een ontmoeting van Trump in 2017 met Afrikaanse leiders waren aanwezig de leiders van Ivoorkust, Ethiopië, Ghana, Guinee (Conakry, tevens vertegenwoordiger van de AU), Namibië, Nigeria, Senegal, Oeganda en Zuid-Afrika. Gesproken werd over de Centraal Afrikaanse Republiek, Congo, Libië, Mali, Somalië en Zuid-Soedan. Het ging over het zoeken naar oplossingen bij oorlog (Quote van Trump: ‘Millions of lives are at risk, and we continue to provide humanitarian assistance’), handel en economie (de geweldige groei in Afrika op het gebied van landbouw, energie, transport, gezondheidszorg, reizen en toerisme, met Amerikaanse hulp), etc. Quote van Trump: ‘Yet, we know that our prosperity depends, above all, on peace. The United States will partner with the countries and organizations, like the African Union, that lead successful efforts to end violence, to prevent the spread of terrorism, and to respond to humanitarian crises. I commend your troops currently serving in the field. Very brave. Very, very brave what they’re going through.’ Trump haalde zelfs problemen in Noord-Korea aan. Maar geen woord over Rwanda en Burundi.

Kennis zonder Grenzen werkt met en voor de Burundezen. De vergelijking met Rwanda dringt zich vaak op, maar is in de 21e eeuw weinig zinvol als gevolg van ongelijke kansen die een fundering kregen in de 20e eeuw. De armoedige situatie in Burundi verdient veel meer aandacht en niet alleen als er geweld dreigt. Juist voordat er sprake is van zo’n dreiging zou er aandacht moeten zijn. Daarom worden er in het land zelf psychologische programma’s geschreven, om jonge mensen, zowel intellectuelen als ongeschoolden, in risicovolle provincies zoals Cibitoke met elkaar in contact te brengen. Dit is bedoeld om eenheid tot stand te brengen, als preventie met het oog op de verkiezingen van 2020, omdat de regeringspartij stemmen probeert te werven door feestjes te organiseren en zo mensen tegen elkaar uit te spelen. Politiek is in Burundi niet gekoppeld aan etniciteit, allang niet meer, al proberen politici het wel zo uit te leggen.

Burundi heeft behoefte aan aandacht om dit soort positieve processen tussen mensen te versterken. Kennis zonder Grenzen blijft werken met en voor de Burundezen. Het bevorderen van de openbare GGZ in het land maakt daar deel van uit, zoals in ander nieuws op deze site te lezen is.

Verantwoording:
De informatie in dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen van openbare media en van bekenden uit Burundi. De foto is aangereikt door een bekende uit Burundi.