Hulp

10 oktober 2019

Net als Cuba vliegt China regelmatig artsen naar Burundi om de medische zorg te verbeteren. China en Burundi onderhouden al lang goede betrekkingen. Het huidige team van artsen uit China bestaat uit 29 personen, waarvan er 23 medisch specialist zijn. Behalve de psychiatrie worden alle relevante specialisaties geboden. Ook heeft China het Gitega Hospital gebouwd. China helpt Burundi ook al lange tijd in andere sectoren. Zo is er een programma voor de verbouwing van rijst en wordt er een hydro-krachtstation gebouwd, dat de huidige energiecapaciteit in het land met 30% zal doen toenemen. Voor een land als Burundi, met zo weinig mogelijkheden, is dit soort hulp uiteraard welkom. Al zeggen sommige media dat Burundi hulp uit het Westen afhoudt, ook de EU heeft een hulpprogramma voor het land opgestart, dat zich richt op verbetering van exportmogelijkheden. Daarnaast is in 2019 het programma ‘Twiteho Amagara’ van de EU gestart ten behoeve van o.a. de versterking van de eerstelijns gezondheidszorg op het niveau van de districten, seksuele en reproductieve gezondheid, de bestrijding van seksueel geweld en de versterking van medische spoedeisende hulp. Hiervoor heeft de EU 45 miljoen euro uitgetrokken.

Voor de psychiatrie komt er vooralsnog dus geen verdere hulp uit het Oosten of het Westen. Maar Kennis zonder Grenzen zal in november 2019 weer een basistraining psychiatrie, neurologie en psychosociale steun realiseren, voor nog eens 150 eerstelijns artsen, verpleegkundigen en sociaal werkenden in verschillende provincies.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen van openbare media, van bekenden uit Burundi en uit eigen waarneming.