Veldbericht Muramvya

23 november 2019

Gisteravond zijn we in de stromende regen teruggereden van nat Muramvya naar nat Bujumbura. Voor de opleidingsweek in Muramvya waren op MeteoBu dagelijks donder en stortbuien voorspeld, maar de ergste stortregen beperkte zich tot één heftige dag. Muramvya is levendig en heel anders dan Mwaro, al is het er ’s avonds ook koud. Voor de opleiding hadden we een dreamteam op lerarenniveau: er was elke avond een standvastige voorbereiding en samenwerking tussen de vier leraren voor twee zalen. De week verliep heel voorspoedig dankzij de inzet van de Burundese supervisor, de leraren en de ondersteuning op gebied van logistiek vanuit het CNPK. De 50 deelnemers aan de opleiding mhGAP-HIG toonden grote belangstelling en waren leergierig, wat ook bleek uit de mooie resultaten van de examens. Zoals gebruikelijk hadden we een locatie gekozen die niet nabij de werkplek van de leerlingen lag, zodat er geen verleiding zou zijn om even op en neer te gaan naar het werk en daardoor lessen te missen. Hierdoor kunnen de deelnemers later juist meer profiteren in hun dagelijkse werk, in de zorgsector, van hetgeen zij hebben geleerd. De opleiding is intensief. Vijf dagen lang wordt er gewerkt van 8 tot 5 met twee pauzes waarin een maaltijd wordt gepresenteerd. Elke avond evalueren we de lessen met het hele team en daarna wordt de volgende dag voorbereid.

Op een droge avond hebben we met het lerarenteam het oude koninkrijk Kiganda van koning Mwesi Gisabo (1840 – 1908) bezocht. Dat is een heel klein landgoed hoog in de bergen met kopjes (reuzenstenen) die je elders in Afrika vaker ziet maar in Burundi zelden. Alle teamleden waren enorm onder de indruk en erg dankbaar dat ze deze historische plaats hadden mogen bezoeken. Het was hun enige uitje deze week.

Alles bij elkaar zijn de afgelopen opleidingsweken heel goed verlopen. Met het inmiddels grote Burundese lerarencorps kunnen in de volgende provincies artsen en anderen worden opgeleid, als we daar geld voor vinden. Eenmaal per jaar zal verder een bijscholing voor de leraren moeten worden gepland en misschien vinden we wel een jonge Franssprekende psychiater in Nederland die ons hierin kan bijstaan.

Met groeten van het KzG-team in Burundi.

Verantwoording:
De informatie in dit veldbericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen van openbare media en uit eigen waarneming.