Maatregelen

24 november 2019

Twee dagen geleden heeft de burgemeester van Bujumbura Mairie, Freddy Mbonimpa, op veiligheidsgronden de volgende besluiten genomen, die met onmiddellijke ingang van kracht zijn:
Besluit 531/018/15:
Art 1: Straathandel in de commune Mukaza is voorlopig niet toegestaan.
Art 2: In alle communes in Bujumbura Marie is handel onder parasols verboden (dit betreft vooral kraskaarten om telefoonbudget bij te laden).
Art 3: Lokale overheden en de politie worden geacht het besluit uit te voeren.
Art 4: Het besluit treedt in werking op de dag van ondertekening (21/11/2019).
Besluit 531/018/16:
Art 1: De openingstijden van bars en andere plaatsen waar drank wordt geschonken worden beperkt op weekdagen van 17 tot 21 uur en op feestdagen van 13 tot 21 uur.
Art 2: Lokale overheden en de politie worden geacht het besluit uit te voeren.
Art 3: Het besluit treedt in werking op de dag van ondertekening (21/11/2019).

De besluiten staan mogelijk in verband met een aanval op een bar begin vorige maand, waarbij 3 doden en 3 gewonden vielen. De bevolking reageert laconiek en stelt dat het te maken heeft met risico’s rond de komende verkiezingen (2020). Veel mensen verwachten dat de besluiten net als bij eerdere gelegenheden niet zullen worden nageleefd en dat er niet goed wordt gehandhaafd. Maar nu enkele dagen later zijn er geen parasols meer op straat en zijn de bars overdag gesloten.

In latere berichtgevingen via media valt o.a. te lezen dat veiligheidscommissies moeten worden versterkt, dat aanwezigheidsregistraties in huishoudens regelmatig moeten worden gecontroleerd, dat hangplekken voor jongeren moeten worden opgeheven, dat elke burger het terrein voor zijn huis moet schoonhouden, dat in elk huis 2 minstens 2 lampen moeten worden geïnstalleerd en moeten branden, straatverkoop van telefoonkaarten in Bujumbura ten strengste is verboden, dat er verlichtings- en beveiligingsvoorschriften zijn voor restaurants en dat afval en zand van de straat moet worden verwijderd.

Zoals eerder gemeld verwachten de Burundezen niet dat de huidige president zich nogmaals verkiesbaar zal stellen. Sommigen stellen dat hij te weinig heeft gedaan voor de bevolking en niet nogmaals zou worden geaccepteerd. Anderen geven alleen aan dat hij zo vaak heeft gezegd dat hij zich niet verkiesbaar zal stellen, dat het gewoon niet anders kan. Iedereen is ervan overtuigd dat de huidige machtspartij met een andere kandidaat de presidentsverkiezingen gaat winnen en dat de oppositie geen kans maakt en ook geen recht van spreken heeft, omdat oppositieleiders eveneens weinig hebben gepresteerd en ‘net zo slecht’ zouden zijn als de dikwijls verguisde machtshebbers nu.

Verantwoording:
De informatie in dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen van openbare media, van bekenden in Burundi en uit eigen waarneming.