Open armen in Kanyosha

28 november 2019

Beste allemaal,

Deze dagen staan voor Kennis zonder Grenzen in het teken van het bezoek aan verschillende bakkerijen. Gisteren bezochten we de grote commune Kanyosha. De tocht erheen duurde lang, want er is slechts een hobbelweg die hier en daar erg smal is, met de steile valleiwand griezelig dichtbij. Gelukkig was het droog en spoelden modder en stenen niet omlaag.
Een bezoek aan een bakkerij moet voor buitenlanders volgens de nieuwe wetgeving vooraf worden aangevraagd bij de heuvelleiding en de gouverneur. Daarom meldden we ons met de toestemmingsbrief eerst bij de chef van de commune, die zei dat we met open armen werden ontvangen. Hij stuurde de chef de la colline met ons mee.
De meeste bakkerijen staan op gunstige locaties voor de verkoop, bv dichtbij een markt, maar voor het bezoek aan een van de bakkerijen, die heeft gekozen voor veel ruimte, moesten we een hele vallei doorlopen. We zagen dat Burundezen dat in een paar minuten doen, terwijl het ons een dik half uur en de nodige moeite kostte.
De bakkers straalden en waren vereerd met ons bezoek. De voorzitters van de coöperaties hadden een teospraak voorbereid, waarin ze hun werk, hun ambitie en hun dank aan de Nederlandse donoren uitspraken. Wat een opleiding en een starterspakket al voor elkaar krijgt!
Het is goed om het wel en wee van de bakkers te volgen en te merken dat sommigen tot wel 9 zakken meel van 25 kg per week verwerken en dat meestal zonder de beschikking over elektra. Een enkele bakkerij heeft inmiddels wel een zonnepaneel. Voor de ovens worden tegenwoordig etages ingebouwd, zodat er minder hout wordt verbruikt. De bakkers werken volgens schema, in Kanyosha 7 dagen per week. Er wordt zowel bij de bakkerijen als op andere locaties verkocht en ook op bestelling geleverd. De bakkers kunnen ervan leven, dus dat is geweldig. Een van de bakkerijen had een korte periode last gehad had van een concurrent die vanuit Bujumbura brood kwam verkopen, nu mensen eenmaal gewend zijn geraakt aan brood. Maar de bakkers hebben de concurrent (die dus niet in de regio zelf bakt) verdreven door een betere kwaliteit brood te leveren. Het smaakt echt heel goed. Voor de toekomst staat de verkoop van een nog uitgebreider assortiment op het programma.
De chef de colline beloofde de bakkers een eigen stuk grond voor de toekomst, zodat ze zelf hun hout kunnen verbouwen en bomen kunnen herplanten en niet meer afhankelijk zijn van transport. Lokale overheden houden zicht op jonge ondernemingen, zodat zij worden beschermd tegen criminaliteit.
Het begeleidingsteam van de OPDE gaf nog uitleg over verschillende praktische zaken, wat hoort bij de coaching.
Kortom, het was een geslaagd bezoek aan Kanyosha en de zaken gaan goed.

Groeten namens de bakkers van Kanyosha