Gatumba

30 november 2019

Nog weer wat nieuws uit de bakkerswereld in Burundi. De bakkerij in Gatumba bleek bij ons bezoek een pareltje. De 14 bakkers werken hecht samen en hebben een sterk plan opgezet. Meteen bij de opstart zijn ze klanten dichtbij en ver weg gaan zoeken, met als gevolg dat ze 2000 broden per week naar Congo exporteren en als enige bakkerij in de wijde omtrek in Gatumba zelf ook veel klanten hebben. Ze hebben al goed verdiend, en hebben met dit geld een patisserie gestart, waar ook melk per glas wordt verkocht. Zij hebben het geluk dat er in Gatumba elektra is en er is inmiddels een ijskast gehuurd.

De secretaris van de zone Gatumba, die ons naar de bakkerij begeleidde, was zo enthousiast, dat hij de bakkers een eigen terrein toezegde, zodat ze minder kosten zouden hebben, onder de voorwaarde dat zij andere jongeren tot voorbeeld zouden zijn. Dat wilden de bakkers heel graag. Deze geste van de secretaris hield verband met het feit dat locatie verhuurders gemakkelijk misbruik maken van jongeren die zich goed ontwikkelen, door een lange termijn contract op te zeggen en per direct de huur enorm te verhogen. Daar was de secretaris niet van gediend.

Van hun verdiensten hebben de bakkers inmiddels ook een aantal kippen gekocht, zodat ze nu ook verse eieren verkopen. Zij zijn erg creatief, werken hard en hun motto is innoveren om een grotere onderneming te worden.

Hartelijk dank en groeten aan de Nederlandse donateurs die dit allemaal hebben mogelijk gemaakt.