Nieuws verspreiden

1 december 2019

Na de overheidsmaatregelen van 21 november jl (geen straatverkoop onder parasols, beperkte openingstijden bars, verplichte verlichting in woningen en restaurants e.d.) ziet Bujumbura er kaler uit. Vooral het ontbreken van parasols maakt het straatbeeld heel anders.

Gisteren is er een communiqué verschenen van de Conseil National pour la Rétablissement de l’Accord d’Arusha pour la paix et la Réconciliation au Burundi, de CNR, een rebellerende oppositiepartij. Hierin staat dat er vanaf vandaag, 1 december 2019, een verplaatsingsverbod geldt voor mensen en goederen tussen 22 uur ’s avonds en 5 uur ’s ochtends. Wie zich daar niet aan houdt ‘is zelf verantwoordelijk voor zijn risico en gevaar’. Als aanleiding voor deze mededeling is opgegeven dat ‘de CNR het Akkoord van Arusha en de hieruit ontstane grondwet moet handhaven’. ‘De beëindigde en mislukte inter-Burundese onderhandelingen, die waren gestart vanuit de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, laten geen andere keuze dan gewapend ingrijpen, wat voor de laatste keer plaatsvond in Marura in de commune Mabayi in de provincie Cibitoke’. Verwezen wordt naar een aanval op overheidsmilitairen (zie ook het bericht op deze site van 20 november 2019). ‘Er zullen de komende maand verplaatsingen zijn van pro-CNR militaire troepen in heel Burundi’. Hoewel hierbij geen geweld wordt beoogd, zo staat er te lezen, ‘zou het kunnen leiden tot confrontaties met gewapende groepen, verbonden aan criminele kaders’. De maatregel is bedoeld om de bevolking te beschermen, aldus het communiqué, ondertekend in Kampala (dus niet in Burundi) op 30 november 2019 door Julien Mbazumutima, woordvoeder van de CNR.

Er is dus geen sprake van een formeel overheidsbericht. De CNR is de tegenhanger van andere oppositiepartijen die zijn verenigd in de CNARED. Het bericht zou nepnieuws kunnen zijn, maar ook kan het betekenen dat de CNR hiermee met enige dreiging opnieuw de aanval in Mabayi opeist, die aanvankelijk zowel door de CNR als door het Front Révolutiannaire Burundais (FRB-Abarundi) was opgeëist. Over de datum van de aanslagen waren die twee groepen het niet eens. De Burundese regering heeft de aanslag in Mabayi op 20 november al bevestigd. Het aantal doden is in volgende berichten opgelopen, maar niet precies bekend. Zowel het overheidsleger als de regering beschuldigen Rwanda van de aanslag, maar Rwanda ontkent dit. Diverse groeperingen, ook de machtspartij CNDD-FDD, bedienen zich van rebellen. De Imbonerakure, verbonden aan de machtspartij, begeleiden volgens de mediaberichten in Burundi regelmatig de formele uniformdiensten.

Op 29 november heeft de Amerikaanse ambassade in Burundi aan zijn personeel verboden om nog naar Bubanza of Cibitoke te gaan, omdat deze streken het toneel van aanslagen zijn geweest. Ook het nationale park Kibira, inclusief het zuidelijke gedeelte hiervan in Muramvya, dient te worden vermeden. Op diverse plaatsen in Burundi vonden de afgelopen dagen ongeregeldheden plaats, met ook dodelijke slachtoffers. Het werk voor de pers in Burundi is verre van eenvoudig en ook riskant. Onlangs nog werden door een rechtbank weer veroordelingen uitgesproken tegen journalisten. Het betrouwbaar interpreteren van de diverse berichten is extra lastig doordat er vaak geen professionele verslaggevers actief kunnen zijn.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen van openbare media.