Actueel

25 april 2020

De situatie in Burundi wordt niet beheerst door COVID-19, waar nu officieel 11 besmettingen van zijn vastgesteld. Er is weinig testmogelijkheid en er zullen dus veel meer gevallen zijn. Er sterven altijd al veel mensen in Burundi door gebrek aan medische mogelijkheden en we weten niet hoeveel extra doden er zijn. We weten wel dat er aardverschuivingen zijn, dat de armoede en dus honger extreem is en dat malariapatiënten die zijn besmet met COVID-19 eerder sterven. Het aantal Burundezen dat vorig jaar aan malaria leed (zie het nieuws op deze site van 20 februari 2020) was erg hoog met meer dan 3000 dodelijke slachtoffers. Hoewel de uitgangspositie dus niet erg goed is, gaan er berichten rond dat warme en vochtige omstandigheden het gevreesde virus minder bedreigend maken. Wetenschappelijke feiten en feitelijke cijfers zouden dit moeten gaan aantonen. In Burundi zijn wel hygiënemaatregelen afgekondigd, maar geen lockdown of iets dat daarop lijkt. Die warmte en vochtigheid zijn overigens een uitnodiging voor enorme sprinkhanenplagen in Oost Afrika, die volgens wetenschappers minstens 10 keer zo erg worden in 2020 dan in 2019. Bij regen komen er meer sprinkhanen die de oogst opeten. Bij droogte is er helemaal geen oogst.

Burundi wordt wel beheerst door iets anders, namelijk de verkiezingen. In mei vinden de presidentsverkiezingen plaats. Voor informatie hierover zie diverse eerdere berichten op deze site. Rond de verkiezingen neemt het aantal geruchten toe, evenals zoals gebruikelijk en begrijpelijk de angst. Vanuit officiële sites van de UN en mensenrechtenorganisaties komt nog altijd de oproep tot verbetering van mensenrechten en tot overleg tussen partijen, maar geen bewijs voor actuele onlusten of bv (para)militaire acties.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen van openbare media en van bekenden uit Burundi.