WHO-ers persona non grata

14 mei 2020

Vandaag brengen de Nederlandse kranten het bericht, dat WHO-medewerkers uit Burundi worden gezet. Het gaat om vier experts van de Wereldgezondheidsraad (WHO), die in Burundi actief waren. Een van hen is de hoogste vertegenwoordiger van de WHO in Burundi. De drie anderen zijn de corona-coördinator, de verantwoordelijke voor de bestrijding van infectieziektes en een deskundige op het terrein van coronatests.

Deze actie heeft vermoedelijk te maken met de verkiezingscampagnes in het land. Burundi wordt bekritiseerd omdat het – ondanks social distancing vanwege Covid-19 – alle verkiezing-gerelateerde activiteiten gewoon door laat gaan. Dit komt overeen met de informatie die wij rechtstreeks uit Burundi ontvangen. Het is niet overmatig onrustig in het land, al zijn er wel berichten over intimidatie en journalistieke onvrijheid en verboden en arrestaties. Ook zijn recent twee mensen omgekomen bij een granaatexplosie in een bar. Zoals voor elke verkiezingsronde heerst er spanning in het land. De voetbalcompetitie in Burundi is uitgesteld tot 21 mei 2020, niet vanwege het risico van coronabesmettingen, maar om de stadions vrij te houden voor de campagne voor de presidentsverkiezingen op 20 mei a.s.

Met instemming van auteur Mark Schenkel en De Volkskrant nemen het life bericht over:

Burundi verklaart medewerkers WHO ‘persona non grata’
Burundi gooit vier hoge medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het land uit. Het viertal coördineert de coronabestrijding in het Afrikaanse land, dat onder vuur ligt omdat het de virusuitbraak niet serieus neemt. Burundi houdt op 20 mei verkiezingen en in de aanloop daarnaartoe gaan drukke campagnebijeenkomsten gewoon door.
Internationale persbureaus citeren uit een brief waarin Burundi’s ministerie van Buitenlandse Zaken de vier WHO-experts tot ‘persona non grata’ verklaart en ze tot en met vrijdag geeft om hun biezen te pakken. Een van de ongewenste experts is de hoogste vertegenwoordiger van de WHO in Burundi. De drie anderen zijn de corona-coördinator, de verantwoordelijke voor de bestrijding van infectieziektes en een deskundige op het terrein van coronatests.
De vier hebben geen officiële reden voor hun uitzetting gekregen, maar alles wijst erop dat Burundi het coronavirus simpelweg wil wegdenken en ongestoord verkiezingen wil houden. Bestuurders van de regeringspartij zeggen dat ‘goddelijke bescherming’ zorgt voor weinig coronabesmettingen. Officieel heeft Burundi pas 27 besmettingen en 1 dode door het coronavirus, maar volgens lokale bronnen zijn de cijfers in werkelijkheid hoger.
Burundi’s regering maakt zich al jaren schuldig aan machtsmisbruik, bijvoorbeeld door jeugdmilities in te zetten tegen aanhangers van de oppositie en door journalisten op te sluiten. In 2017 trok Burundi zich als eerste Afrikaanse land terug uit het Statuut van Rome, het fundament onder het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het hof was bezig met een onderzoek naar systematisch geweld tegen onschuldige burgers in Burundi.
In de aanloop naar de verkiezingen wordt de regeringspartij van Burundi beschuldigd van nieuwe wanpraktijken, zoals intimidatie en omkoping van kiezers. De regering negeert rond de verkiezingen graag het coronavirus, ze gebruikt het virus wél als het haar zo uitkomt: buitenlandse verkiezingswaarnemers die nog naar Burundi willen komen, moeten na aankomst eerst veertien dagen in quarantaine. De verkiezingen zijn over zes dagen.

Hieronder ook het bericht uit Anadolu Agency (Noot KzG: Andere bronnen melden 27 formeel vastgestelde corona-besmettingen):
Burundi on Wednesday declared the local representative of the World Health Organization (WHO) and three senior health experts personae non grata, accusing them of interfering in the country’s internal affairs ahead of the country’s general elections on May 20.
The Foreign Ministry sent a diplomatic note to the WHO’s Regional Office for Africa and its Burundi office and called on WHO Burundi Representative Dr. Walter Kazadi Mulombo, Prof. Daniel Tarzy, Dr. Ruhana Mirindi Bisimwa and Dr. Jean Pierre Mulunda Nkata to leave the country by May 15.
Seven candidates are vying for the office of President Pierre Nkurunziza, who has been in power since 2005, after authorities announced on April 7 that elections would go ahead despite the novel coronavirus.
Burundi was marred by violence in 2015 when Nkurunziza announced his candidacy for a controversial third term, whereas only two terms are allowed under the country’s constitution.
The crisis led to hundreds of deaths and forced hundreds of thousands to flee the country to seek refuge in neighboring states, according to the UN.
Last December, Nkurunziza said he would not run for another term.
Burundi has 15 confirmed COVID-19 cases so far and one death as well as seven recoveries, according to figures compiled by US-based Johns Hopkins University.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen van openbare media en van bekenden uit Burundi.