Staatsveiligheid

16 mei 2020

Reporters Without Borders heeft een press freedom index, waarin Burundi op plaats 159 van 180 landen staat. Vorig jaar werden de radio-uitzendingen van BBC en Voice of America, waar veel Burundezen naar luisterden, verboden. In maart van dit jaar werd de BBC helemaal uitgebannen. Na het geweld naar aanleiding van de betwiste ambtstermijn van de huidige president (vooral van 2015 tot 2017) werden nationale media aan banden gelegd, werden televisie stations vernield, vluchtte een groot aantal journalisten en verdween een bekende reporter van Iwacu (Jean Bigirimana, vermist sinds juli 2016). In oktober 2019 zijn 4 journalisten van Iwacu en hun chauffeur gearresteerd wegens verslaglegging van gevechten van het Burundese leger tegen Congolese rebellen (vermeld werden 14 doden) in het noorden van Burundi. Citaat uit Associated Press: … A witness in the northwestern province of Bubanza, where they were arrested, told AFP on condition of anonymity the long jail terms were sought after two hours of deliberations. The source said the prosecution based the hefty sentencing demand largely on a WhatsApp exchange of messages between one of the reporters and a colleague based abroad in which the former wrote: “We are heading for Bubanza … to help the rebels.” Eind januari zijn de journalisten veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf wegens ondermijning van de staatsveiligheid.

SOS Media Burundi is een van de weinig overgebleven onafhankelijke media in Burundi. Via Agence France-Presse komt er (vanuit Nairobi) dan toch wat informatie naar buiten die kennelijk niet door de overheid is aangestuurd. Hoewel het opmerkelijk is dat er citaten van Burundese officials via Agence France-Presse naar buiten komen, waarin openlijk de persvrijheid wordt aangevochten. Waarom zou Burundi zich er zo open over uitlaten dat het de pers dwarsboomt? Is het de nieuwe trend, zoals wereldleiders zich ook elders tegen de pers uitlaten? Of is het een bewuste boodschap, opnieuw en opnieuw geuit, dat men zich niet van buitenaf met Burundi moet bemoeien? In de uitspraken is te lezen dat buitenlanden de pers in Burundi tegen de regering opzetten.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig van openbare media. De foto is een bewerking uit Voanews.