Verkiezingsdag

20 mei 2020
Het is een spannende dag voor de Burundezen: het is de verkiezingsdag voor het parlement en de positie van president en verkiezingen gaan gebruikelijk gepaard met onrust en ook wel politiek geweld. De verwachte winnaar is de secretaris-generaal van de CNDD-FDD, Evariste Ndayishimiye (zie foto).

In Trouw werd vandaag aandacht besteed aan de presidentsverkiezingen in Burundi. Zie ‘Burundi stemt, de president beslist’ van Ilona Eveleens: https://www.trouw.nl/buitenland/burundi-stemt-de-president-beslist-opperste-gids-voor-het-patriottisme-heeft-touwtjes-in-handen~b003a530/.

Burundezen dienen te stemmen in hun eigen regio, wat wordt gecontroleerd door lokale chefs. Vanochtend werd bekendgemaakt dat het aan studenten die vanwege de locatie van hun opleidingsinstituut in een andere regio wilden stemmen, niet werd toegestaan om buiten hun plaats van inschrijving te stemmen. Het werd wel aan militairen, politiefunctionarissen, net bevallen vrouwen en gehandicapten toegestaan om zich bij een ander stembureau in te schrijven. Citaat van de verkiezingsautoriteit: ‘Pierre Claver Kazihise indique également qu’il y a trois catégories de gens qui pourront soumettre la procuration pour voter à leur place. Il parle des femmes qui viennent d’accoucher, des personnes vivant avec handicap, et celles qui ne peuvent pas voter pour des motifs professionnels.’ Kandidaat Agathon Rwasa van de grootste oppositiepartij mocht van de leider van het stembureau in Ngozi, waar hij zijn stem uitbracht, aanvankelijk niet op de foto. Na veel discussie werd het uiteindelijk wel toegestaan. Al op 18 mei jl was bekendgemaakt dat er in de stembureaus helemaal niet mocht worden gefotografeerd.

De uitslag van de verkiezingen wordt verwacht omstreeks 4 juni 2020. Dat zal voor Burundezen opnieuw een spannende dag zijn. Zij vrezen voor ongeregeldheden, zoals bij elke verkiezing in Burundi sinds 1961 het geval is geweest.

De vertrekkende president krijgt volgens Trouw de touwtjes in handen, en volgens andere bronnen eveneens een villa en een half miljoen euro. Het eerste wordt door een aantal Burundezen betwijfeld; het laatste was al jaren bekend en iedereen heeft de enorme witte villa – in de wandelgangen ‘Het Hotel’ genoemd – gebouwd zien worden op een prachtige heuvel aan de noordkant boven Bujumbura. De bevolking leeft gemiddeld van minder dan een dollar per gezin per dag.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig uit openbare media, informatie van bekenden in Burundi en eigen waarneming. De foto is een detail Voanews: Evariste Ndayishimiye en zijn vrouw.