Digitale lockdown

21 mei 2020

De dag van de verkiezingen is druk maar voor Burundese begrippen in redelijke rust verlopen. Zie via onderstaande een link naar een impressie van deze dag.
https://www.iwacu-burundi.org/election-2020-jour-j-pour-le-triple-scrutin-forte-affluence-a-giheta/

Aan het eind van de dag bereikten ons berichten van bekenden uit Burundi, die meldden dat de sociale media overdag geblokkeerd waren geweest in het land. Niemand kon elkaar via internet bereiken door deze digitale lockdown. Citaat van oppositieleider Agathon Rwasa hierover: «Hélas! C’est un signe qui ne trompe pas que des fraudes ont été planifiées. Pourquoi couper les communications alors que c’est un droit pour chaque citoyen? S’ii fallait une intervention des corps médicaux ou autres, comment on procéderait avec des communications coupées ? Si on appelle les gens à voter librement, on doit quand-même respecter leurs droits. C’est dommage que ça se passe ainsi, mais cela n’empêchera pas que le tournant qui s’annonce puisse être une réalité. Et le changement est pour ce soir. Nous allons être tous témoins de cela malgré cette coupure d’internet ou toutes les autres tracasseries».

Er zijn later toch foto’s en filmpjes naar buiten gekomen van grote mensenmassa’s die opeengepakt staan te wachten om hun stem uit te brengen, zoals o.a. via de link hierboven is te zien. Ook zijn er mediaberichten geweest die meldden dat er voorafgaand aan de verkiezingen meer dan tweehonderd leden van oppositiepartijen in hechtenis waren genomen. Hieronder bevonden zich verkiesbare personen: Kathy Kezimana, kandidaat gedeputeerde van het Congres National de Liberté (CNL) in Bujumbura werd op 5 mei gearresteerd en Balthazar Bitorwa, kandidaat voor het CNL op lokaal niveau, werd al op 2 mei in Mwaro gearresteerd. Veel lokale CNL-kantoren zouden zijn vernield. Ook werd door het CNL gewag gemaakt van minstens twaalf moorden en van personen die door de rechter waren vrijgesproken maar nog altijd worden vastgehouden. CNL is de oppositiepartij die wordt geleid door Agathon Rwasa. Politici in ballingschap hebben onlangs opnieuw – en tevergeefs – gevraagd om hun vervolging te beëindigen en hun ballingschap op te heffen. Zij zijn nog steeds monddood.
Het wachten is op de verkiezingsuitslag, die omstreeks 4 juni a.s. wordt verwacht. Die zal geen verrassing brengen maar kan wel onrust of erger in Burundi tot gevolg kunnen hebben.

Over Covid-19 besmettingen is af en toe een formeel bericht te lezen geweest, maar het zou niet om grote aantallen gaan. Van een Covid-19 lockdown is geen sprake. Wel wordt het handen wassen gepropageerd. In een vanuit Zwitserland geleid ziekenhuis in Bujumbura zijn mondkapjes voor bezoekers verplicht. Van een betrouwbare bron in Bujumbura, zelf van Aziatische afkomst, vernamen we recent dat er in de Aziatische wijk van deze stad veel mensen ziek zijn, waarbij aan Covid-19 besmettingen wordt gedacht. Zij zijn niet getest en de overheid besteedt er geen aandacht aan, aldus onze bron. Hoewel de scholen open zijn, laten sommige ouders hun kinderen niet naar school gaan uit angst voor besmetting. Het is al weken onmogelijk om het land in te komen zonder in gecontroleerde quarantaine te gaan (en vluchten zijn er niet of amper). Ook onder de oorspronkelijke Burundezen komen, zo is ons gemeld door een andere bron, ziektegevallen en ook sterfgevallen voor die worden geduid als Covid-19 besmetting, maar aangezien er niet wordt getest kan deze informatie niet leiden tot zekerheid over besmettingen.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig van openbare media en van bekenden uit Burundi. De foto is een detail uit Al Jazeera.