Tegen de wet

22 mei 2020

Het afsluiten van internet was een ongrondwettelijke actie. De organisatie NetBlocks (Internet Shutdown Observatory) heeft bevestigd dat de Burundese providers Econet, Onatel en Lumitel op 20 mei de kraan hadden dichtgedraaid voor toegang tot WhatsApp, Instagram, Facebook, Twitter en Telegram. Pas de volgende dag om 18.30 uur lokale tijd werd internet weer toegankelijk voor degenen die geen VPN (Virtual Private Network) account hadden. Met VPN wordt het individuele IP-adres via een intermediair veranderd en lijkt de internetgebruiker in een ander land te zijn. Daardoor kan men met VPN wel de door het eigen land geblokkeerde sites bezoeken. Vanuit sommige landen zou echter alsnog jacht worden gemaakt op VPN, zodat het niet als volledig veilig wordt gezien. Als alternatief zou nog gebruik kunnen worden gemaakt van een TOR browser.

Na de deblokkering bleek alsnog de site van Iwacu niet toegankelijk vanuit Burundi. Dit is de site die in Burundi veel onafhankelijke informatie is blijven brengen in de afgelopen jaren en al vaker werd geblokkeerd. Het is het medium waarvan in januari 2020 vier journalisten zijn veroordeeld. Zie het bericht van 16 mei 2020 op de site van Kennis zonder Grenzen. De organisatie Reporters Sans Fronière (RSF) ondersteunt Iwacu zo goed mogelijk tijdens de blokkering met een beveiligde spiegelsite via grote internationale servers. Dankzij dit project ‘Collateral Freedom’ kunnen de berichten van de oorspronkelijke nieuwssite toch worden gelezen. Wanneer een land toegang tot de spiegelsites wil laten afsluiten, kan het land helemaal geen sites meer bezoeken (en heeft de overheid dus ook geen toegang tot relevante informatie). Dit zou in het bijzonder schade toebrengen aan de economie van het land; vandaar de project naam ‘Collateral Damage’. NetBlocks geeft aan dat de blokkering van Iwacu permanent lijkt te zijn. Iwacu heeft aan de autoriteiten deblokkering van de site gevraagd, op grond van de grondwet.

Uit eigen ervaring kan Kennis zonder Grenzen melden dat verschillende sites binnen Burundi al jaren niet toegankelijk zijn.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig van in Nederland openbare media, van bekenden in Burundi en uit eigen ervaring. De foto is een detail van Metronieuws (2016).