Voorlopige uitslag, voorlopig rust

25 mei 2020

De Burundese bevolking begint opgelucht en zelfs trots adem te halen. Nu de voorlopige verkiezingsuitslag bekend is gemaakt door de CENI, de verkiezingscommissie – ‘uiteraard’ heeft de kandidaat van de regeringspartij CNDD-FDD gewonnen – uiten zij hun vreugde. Niet per se over de uitslag, maar over het gegeven dat dit in hun eigen beleving de eerste Burundese presidentsverkiezingen zijn geweest die niet door extreme onlusten werden omgeven. De leider van de oppositiepartij CNL heeft aangekondigd op vreedzame wijze, juridisch, de uitslag aan te zullen vechten, omdat er naar zijn zeggen voldoende bewijzen zijn dat de uitslag niet klopt. Zie hierover ook de berichten op deze site van de afgelopen dagen.

Ook vanuit de CNDD-FDD wordt publiekelijk gereageerd op de relatieve rust rond de verkiezingen. Iedereen heeft gewonnen, is het bericht: « C’est une victoire de tous les Burundais, ceux qui ont voté pour nous, ceux qui ont voté contre nous, ceux qui nous aiment, ceux qui ne nous aiment pas, parce qu’ils sont nés Burundais, nous sommes d’un même pays et nous y vivons dans le bonheur et la paix ! », affirme M. Ntakarutimana. Le secrétaire général adjoint du parti au pouvoir relativise les critiques avancées par l’oppositon. « En Afrique, et plus particulièrement au Burundi, à chaque fois qu’il y a des élections, on observe la colère, le désespoir, parce qu’on a peut-être trop rêvé. Et quand le rêve ne devient pas réalité, parfois, on perd la tête et on tient un langage maladroit, fleuri, ce qui est tout à fait normal ! » Dit neemt niet weg dat er heel wat leden van oppositiepartijen zijn vastgezet voor en ten tijde van de verkiezingen, zodat de oppositie geen democratische kansen kreeg.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig van openbare media en van bekenden in Burundi. De foto is een detail uit Voanews.

Post navigation