Reacties

26 mei 2020

Generaal Majoor Evariste Ndayishimiye, presidentskandidaat voor de CNDD-FDD, is bij de voorlopige verkiezingsuitslag aangewezen als winnaar. Hij heeft direct daarna de uitspraak gedaan dat hij aan de Burundezen en aan de hele wereld zal laten zien dat Burundi geen lessen in democratie nodig heeft. In zijn radioboodschap gaf hij aan dat zijn overwinning een overwinning is voor alle Burundezen die democratie wensen. Hij zal zich houden aan zijn belofte om alle Burundezen zonder onderscheid te dienen, sprak hij uit.
Hij riep alle Burundezen op om vrede en veiligheid te bewaren: ‘Niemand mag zijn buurman lastig vallen omdat die op een andere partij heeft gestemd.’ Ook deed hij een uitspraak over Burundezen in ballingschap. Hij wilde hen overtuigen om naar Burundi terug te komen en mee te helpen om hun vaderland op te bouwen.

De grootste oppositiepartij CNL is volgens de voorlopige uitslag tweede geworden. Leider Agathon Rwasa heeft aangegeven vreedzaam protest aan te tekenen tegen fraude en niet-democratische aspecten rond de verkiezingen. Zie hiervoor het eerdere nieuws op deze site.
Vandaag werden zes vertegenwoordigers van de CNL veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.
De oppositiepartij Uprona heeft laten weten dat de samenwerking met de CNDD-FDD zal worden voortgezet zoals voorheen.
Burundese bisschoppen hebben in een communiqué niet hun felicitaties aan de voorlopige overwinnaar uitgesproken. Zij hadden meer gezien in een overwinning van Rwasa en hun onderdrukte frustratie over diens tweede plaats was te merken. In het communiqué wordt gesproken over verkiezingsbedrog. De volledige tekst van het communiqué is te lezen via de link: http://burundi-agnews.org/globalisation-mondialisation/burundi-le-vatican-fache-du-rate-de-rwasa-dit-quil-y-a-eu-tricherie/

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen via openbare media. De foto is een detail van Voanews: Agathon Rwasa.