Het water is op

8 juni 2020

In de zone Gihosha in de economische hoofdstad Bujumbura komt er al weken geen druppel water uit de kraan. De waterlevering via Regideso is al vaak een probleem geweest in deze grote zone. Vrijwilligers van Kennis zonder Grenzen kunnen erover meepraten, omdat zij dikwijls actief zijn in het Centre Neuro-Psychiatrique de Kamenge ofwel CNPK in deze zone en in de nabijheid zijn gehuisvest. Het CNPK heeft een afzonderlijke watervoorziening, maar voor particuliere huishoudens is er dikwijls geen water, soms dagenlang, en nu dus al wekenlang.

Ook in het quartier Muyaga is het water op. De waterputten zijn leeg. In beide delen van Bujumbura lopen mensen met lege bidons op zoek naar water. De hygiënemaatregelen vanwege de coronapandemie zijn moeilijk vol te houden. Vanuit Muyaga gaan mensen water halen in de rivier Nyabagere, met alle risico van ziektes door vervuild water. In dit stadsdeel komt regelmatig cholera voor.

Het is anno 2020 bijna niet voor te stellen dat er in de hoofdstad een dergelijk tekort aan water is, terwijl er geen maatregelen worden getroffen. Het beeld doet eerder denken aan een vluchtelingenkamp dan aan een stad. Overigens zijn er momenteel geen vrijwilligers van Kennis zonder Grenzen in Burundi aanwezig, omdat de grens is gesloten en er geen vluchten plaatsvinden.

In de provincies Bujumbura Rural en Cibitoke, maar ook elders in Burundi en ook in de hoofdstad Bujumbura zelf hebben regens in de afgelopen maanden het land geteisterd. Zoals eerder op deze site gemeld, zijn woningen en gebouwen weggespoeld of verwoest en zijn er dodelijke slachtoffers gevallen. De regens hebben voor enkele van de bakkerijen die met hulp van Kennis zonder Grenzen zijn opgestart vernieling aangericht aan ovens en rijskasten. Het vraagt veel inspanning en het is duur voor de bakkers om de ovens te repareren. Op één locatie ten noorden van Bujumbura, in Gatumba dat aan Congo grenst, staat de hele gemeente al weken onder water en is ruim een derde van de bevolking dakloos geworden. Voor hen zijn twee kampen ingericht. De bakkerij in Gatumba is geheel van de aardbodem verdwenen en de bakkers zijn nog niet gevonden. De OPDE, onze partner in Burundi, is in de kampen op zoek naar de bakkers.

Verantwoording:
De informatie in dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig uit openbare media en van bekenden in Burundi.