President overleden

9 juni 2020

Vandaag is in een officieel Burundees regeringscommuniqué bekendgemaakt dat president Pierre Nkurunziza op 8 juni is overleden. In de berichtgeving, die wordt aangehaald op diverse Afrikaanse media en BBC, is aangegeven dat hij overleed aan een hartstilstand en dat reanimatie in het ziekenhuis van Karuzi, waar hij inmiddels verbleef, niet succesvol was. Er gaan geruchten dat de president was besmet met Covid-19. Dit wordt door de regeringswoordvoerder Willy Nyamitwe met klem ontkend.
Ook over zijn vrouw gaat het gerucht van Covid-19 besmetting. Zij is een aantal dagen geleden in de nacht met een vliegtuig van Bujumbura naar Nairobi gebracht, terwijl het luchthavenpersoneel werd weggestuurd en de lichten werden gedoofd. De officiële melding nadien was dat de Burundese First Lady, Denise Bucumi, leed aan een maagzweer. Het aantal Covid-19 patiënten en het aantal personen dat aan deze besmetting is overleden, zou volgens verschillende Burundezen aanzienlijk hoger zijn dan in formele berichtgeving wordt genoemd. Dit is echter niet te verifiëren. Pierre Nkurunziza zei bij herhaling dat God de lucht boven Burundi schoon hield en dat er daarom zo weinig besmettingen waren.

Pierre Nkurunziza was 55 jaar. Hij noemde zichzelf een newborn christen en aangewezen om het land te leiden. Hij hield het imago hoog dat hij sportief was en dat zijn conditie goed was. Bij de recente verkiezingen is Evariste Ndayishimiye van de regeringspartij CNDD-FDD door de verkiezingscommissie aangewezen als overwinnaar met meer dan 68% van de stemmen. Zijn grootste tegenstander Agathon Rwasa van partij CNL kreeg ruim 24% van de stemmen en vocht de verkiezingsuitslag, wijzend op verkiezingsfraude, tevergeefs aan via de rechtbank. Pierre Nkurunziza zou na zijn binnenkort geplande aftreden nog een belangrijke rol blijven vervullen binnen de CNDD-FDD en veel macht houden. Ook zou hij 500.000 dollar krijgen en eigenaar worden van een grote villa die al is gebouwd. In Burundi zijn 7 dagen van nationale rouw afgekondigd.

Verantwoording:
Bronnen voor dit bericht zijn openbare media en bekenden in Burundi.
De foto is een detail van Voanews: De overleden president Pierre Nkurunziza.