Een nieuwe dag

28 juni 2020

Wat gebeurt er ondertussen in Burundi? Een greep uit het nieuws volgt hieronder.
Hoewel er een nieuwe situatie is ontstaan na de wisseling van de president, geven we ook een update van een aantal feiten dat zich voor deze wisseling afspeelde. Een nieuwe leider en een nieuwe dag nemen niet weg dat er meer is gebeurd, waar veel mensen in Burundi last van hebben.

POLITIEK

President Évariste Ndayishimiye is op 18 juni 2020 in een vol stadion in Gitega ingezworen voor een termijn van zeven jaar, met een mogelijkheid tot een tweede termijn van eveneens zeven jaar. Alleen zijn grootste opponent Agathon Rwasa was afwezig bij de ceremonie. De aanwezigen droegen groen-blauwe kleding. Ndayishimiye wordt inmiddels ‘le president NEVA’ genoemd, een samentrekking van letters in zijn naam. Hij beloofde veel goeds en wil de banden met andere landen aanhalen. Nadrukkelijk vroeg hij Burundezen die zijn gevlucht om terug te komen om te helpen het land op te bouwen. En aan wie in de diaspora wil blijven, vroeg hij om hoe dan ook het land te steunen. Ndayishimiye benadrukte dat degenen die zich verzetten tegen de Burundese regering in feite samenwerken met hedendaagse kolonisatoren, die Burundi hun wil wensen op te leggen. Een enkele journalist vertaalde zijn woorden als ondemocratisch, omdat in een democratie weerwoord van opposanten juist relevant is.

Op 24 juni 2020 werd bekendgemaakt dat de senaat akkoord is gegaan met de benoemingen van Alain-Guillaume Bunyoni als Eerste Minister en Prosper Bazombanza als vice-president.
De functie van Eerste Minister was in 1998 afgeschaft, en is nu met de benoeming van Bunyoni weer geïnstalleerd. Volgens de grondwet is de Eerste Minister het hoofd van de regering, terwijl de Vice President de president bijstaat in het uitvoeren van zijn plichten. Alain-Guillaume Bunyoni is van 2005 tot 2007 directeur van de politie geweest. Sinds 2015 was hij Minister van Veiligheid, wat hij ook al was tussen 2007 en 2011. Hij staat bekend als een aanhanger van de overleden president Nkurunziza. Prosper Bunyoni is verbonden aan regeringspartij CNDD-FDD.
Prosper Bazombanza was een aantal jaren geleden ook al eens één van de twee vice-presidenten. Nu is hij de enige vice-president. Hij is verbonden aan de oppositiapartij UPRONA.

Op 26 juni 2020 werd voor Pierre Nkurunziza een eredienst gehouden in het opnieuw overvolle stadion in Gitega. Alle bezoekers waren ditmaal gekleed in een zwarte pantalon of rok en een witte blouse. Zie ook de link onderaan deze pagina, met een uitgebreide tekst van Amnesty International over Pierre Nkurunziza. De dood van Nkurunziza heeft de angst gewekt dat er opnieuw een machtsstrijd kan ontstaan in dit land, dat politiek geweld, een uittocht van vluchtelingen en bloedige burgeroorlogen kende in de recente geschiedenis.

De VS geven geen inreisvisa meer aan Burundezen, omdat Burundi teruggestuurde illegale Burundezen zou hebben geweigerd. De Burundese minister van buitenlandse zaken wil het gesprek met de VS hierover aan, omdat de geweigerde personen geen Burundezen waren. Dit speelde zich af voordat president Trump besloot om de inreisvisa en werkvergunningen voor alle buitenlanders te beperken.

PROBLEMEN EN HULP

Overstromingen hebben in de afgelopen periode veel schade aangericht. Veel mensen zijn ondergebracht in tenten. Ook drie van de bakkerijen zijn daar de dupe van geworden en de bakkers doen hun best om er weer bovenop te krabbelen.

Medio april 2020 hebben de Burundese minister van financiën Domitien Ndihokubwayo en Véronique Kabongo als vertegenwoordiger van de Wereldbank in Burundi een overeenkomst getekend voor een ondersteuning van 5 miljoen dollar van de International Development Association (IDA).

Begin maart 2020 heeft de Wereldbank twee aanvragen uit Burundi gehonoreerd met in totaal 160 miljoen dollar van IDA. Dit bedrag is bedoeld voor het verbeteren van zonne-energie en de ontwikkeling van afgelegen gebieden.

Er is sprake van dat de bestaande gratis medische zorg voor ouderen in Burundi op de schop gaat.

COVID-19

De verspreiding van het Covid-19 virus in Afrika is nog niet tot staan gebracht. Correcte cijfers ontbreken, maar geleidelijk stijgt het aantal bekendgemaakte besmettingen. De WHO waarschuwt voor verdere toename van malaria tijdens Covid-10 pandemie. Soms wordt er ergens in de wereld op gewezen dat het aantal Covid-19 doden in 2020 ver achterblijft bij het jaarlijkse aantal hongerdoden in de wereld. In Burundi is meer dan 50% van de jonge kinderen ondervoed, wat minstens een slechte start betekent en gezondheidsrisico’s vergroot. In het noorden van Burundi is recent een mazelenvaccinatie programma uitgevoerd (17.000 achterstallige vaccinaties). Begin april 2020 zijn vier personen gearresteerd die weigerden om voor hun Covid-19 quarantainehotel te betalen. De grenzen met Rwanda en Congo zijn nog steeds dicht vanwege Covid-19, maar voor vrachtverkeer en voedseltransporten zijn zij weer geopend.

MENSENRECHTEN

In maart 2020 is er een officiële klacht ingediend via de VN, met betrekking tot straffen aan advocaten en activisten die samen met de VN werkten aan een mensenrechtenrapport.

Verhalen over massagraven duiken het laatste jaar veelvuldig op en confronteren de Burundezen met het verleden.

In februari heeft de regering naar eigen zeggen minstens 22 ‘slechterikken’ gedood in buitenwijken van Bujumbura. Dit geweld is gezien als gerelateerd aan de verkiezingen die toen nog in voorbereiding waren.
Ook in februari 2020 maakte een lokale official in West Burundi bekend dat er 13 ‘gewapende bandieten’ en een politieman zijn gedood tijdens ongeregeldheden tussen een groep gewapende rebellen en veiligheidsdiensten.
In aanloop naar de verkiezingen zijn veelvuldig lokale leiders opgepakt, naar zeggen van de belangrijkste oppositiepartij CNL. Het is volgens een lokale krant beangstigend dat de politie hierbij samenwerkt met de Imbonerakure, de gewapende jeugdmilitie van de regeringspartij CNDD-FDD.

Tijdens een interview met de Burundese ambassadeur bij de VN werd gevraagd of de journalisten die zijn veroordeeld omdat ze hun werk deden nu gratie krijgen van de nieuwe president. Dit wilde de ambassadeur niet beantwoorden, omdat gratie verlenen een uniek recht van de president zou zijn.

HET VERLEDEN EN DE VORIGE PRESIDENT

Hieronder treft u de link naar een recent artikel van Amnesty International:
De dood van Pierre Nkurunziza geeft het einde van een tijdperk aan.
Voor Nkurunziza is door Amnesty International in 1998, volgens hun eigen bericht, actie gevoerd, omdat hij bij een onrechtmatig proces (hij mocht niet aanwezig zijn om zich te verdedigen) ter dood was veroordeeld.

https://www.iwacu-burundi.org/amnesty-internationa-la-mort-de-pierre-nkurunziza-marque-la-fin-dune-epoque/

Verantwoording:
De informatie in dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig van openbare media. De foto is een detail uit Metronieuws.