Beleidswijziging

5 juli 2020

In Burundi zijn de ministersposten bekendgemaakt en de ministers zijn inmiddels ingezworen. Zoals bekend is Alain-Guillaume Bunyoni nu Eerste Minister en Prosper Bazombanza is vice-president. Bunyoni is een invloedrijke man in de regeringspartij CNDD-FDD en was een van de aanhangers van Nkurunziza. Eerder was hij in roerige tijden minister van Veiligheid.

President Evariste Ndayishimiye heeft op 30 juni, een dag nadat het kabinet was ingezworden, COVID-19 tot de grootste vijand van het land verklaard, wat een enorme beleidswijziging is. Omringende landen hadden lockdowns en avondklokken ingesteld, maar Burundi niet. In het land wordt gezegd dat dit een politieke beslissing was die was gericht op het laten doorgaan van de verkiezingen. Ndayishimiye haalde aan dat alle preventiemaatregelen in acht moeten worden genomen en dat vanuit het Ministerie van Gezondheidszorg (MSPLS) berichten hierover zullen worden aangereikt. En inderdaad werd op 3 juli bekendgemaakt waar COVID-19 testen worden afgenomen. Deze testen zijn gratis, evenals de behandeling van COVID-19 patiënten. Wie zich in de toekomst niet laat testen terwijl hij COVID-19 symptomen heeft, geeft aan dat hij anderen vrijwillig wil besmetten, en ‘zal worden beschouwd als een duivel en net zo streng worden behandeld,’ aldus de president. Op 4 juli volgde een beleidsinstructie van het MSPLS aan ziekenhuisdirecties over het behandelprotocol voor met COVID-19 besmette patiënten. De minister van Gezobdheidszorg is opnieuw Thaddée Ndikumana.

Burundi had tot voor kort één testcentrum voor dit virus, met minder dan tien medewerkers, maar dit aantal is inmiddels sterk uitgebreid. De Wereldbank heeft 5 miljoen dollar gedoneerd voor de ebstrijding van de pandemie in Burundi.

Verantwoording:
De inhoud van dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig van openbare media en van bekenden uit Burundi. De foto is een detail van UNHCR.