Geen beleidswijziging?

6 juli 2020

Het nieuwe kabinet van Burundi, door Premier Bunyoni bekend gemaakt op 28 juni 2020, bestaat uit vijftien leden en wordt volgens opiniërende berichten gedomineerd door medestanders van het harde regime. Met de benoeming van Bunyoni als Premier was de oppositie al ongerust, maar bij de bekendmaking van de verdere kabinetssamenstelling werd hun vrees erger. Gehoopt werd dat er een opening zou worden gemaakt naar de oppositie. Hier is volgens de oppositie geen sprake van, omdat de regering alleen bestaat uit leden van de CNDD-FDD en het land in de greep blijft van generaals, wat ‘geen goed teken is’.
Zowel de Premier als de minister van Binnenlandse Zaken Gervais Ndirakobuca zijn niet in de gratie in het buitenland, want de samenwerking met de VN en de EU kan bemoeilijken.

Pancrace Cimpaye, verbonden aan partij MSD (le Mouvement pour la Solidarité et la Démocratie), die onder andere de voormalige woordvoerder van de CNARED (KzG: liaison van diverse oppositiepartijen en gezien als vooral gekoppeld aan Europa) was, zei het volgende: ‘Le chef de l’Etat est un général, le Premier ministre est un général, le ministre de la sécurité est un général. Tous les trois hommes forts sont des généraux’. Aimé Magera, de woordvoerder in ballingschap van oppositiepartij CNL (le Conseil national pour la liberté), de partij van Rwasa, zei: ‘C’est un coup de force militaire. Ils veulent s’imposer par la force. C’est un gouvernement de militaires. On retombe dans la période des années 1980, période pendant laquelle le pays était dirigé par une junte militaire.’

Vooral Ndirakobuca, die tot voor kort de Service national des renseignements (SNR) met een twijfelachtige reputatie leidde, krijgt kritiek in de media, waarbij mensenrechtenschendingen worden genoemd (o.a. door Carina Tertsakian, onderzoeker van een NGO voor mensenrechten). De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Albert Shingiro heeft wel een goede naam. Hij was tot recent de Burundese vertegenwoordiger in de VN, een positie waarin hij vijf jaar functioneerde. Hij geeft aan dat het kabinet op zijn daden moet worden beoordeeld.

In het kabinet is de post tegen corruptie niet meer opgenomen, wat door velen als bijzonder wordt gezien. Daarbij wordt opgemerkt dat de president zelf het anti-corruptiebeleid relevant heeft genoemd en dat het opvolgen van persoonlijke aangiftes van corruptie worden gezien als de beste aanpak.

Op 1 juli werd in Burundi 58 jaar onafhankelijkheid gevierd. Ondertussen leven vele Burundezen in tenten na de overstromingen van o.a. april dit jaar. In Kamp Muyange I, waar inwoners van Gatumba (ten noorden van Bujumbura) zijn ondergebracht, zijn er niet genoeg tenten, ontbreekt drinkwater en hebben mensen onvoldoende huisraad om te kunnen koken. Het gaat om 2000 huishoudens.

Verantwoording:
De informatie in dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig uit openbare media. De foto is een detail uit Voanews.