Bedrijvigheid

18 maart 2021

In de afgelopen maanden is er in Burundi aandacht geweest voor het opstarten van bedrijven door jonge mensen. De directeur van de BBIN (Burundi Business Incubator), Pierre Claver Nduwumwami, pleitte in november 2020 bij het tienjarig bestaan van deze organisatie voor betere financieringsmogelijkheden voor bedrijven en bedrijfjes, omdat jongen mensen die een opleiding hebben genoten vaak eerst een klein baantje in loondienst accepteren en met het verdiende geld vervolgens het land verlaten om elders aan het werk te gaan met hun kennis. Ook president Evariste Ndayishimiye gaf in die periode aan dat er te weinig trotse ondernemingsgeest heerst in Burundi. Om goed te kunnen ondernemen, voegde hij eraan toe, zijn betere handelsroutes en infrastructuur nodig. Burundezen zouden volgens hem handel in de directe omgeving zien als minderwaardig aan internationale handel met het Westen. Hij verklaarde dit vanuit de gedachte dat vroegere kolonisatie nog altijd sporen nalaat en de westerse economie verheerlijkt. Het is echter ook een feit dat bijvoorbeeld de grenssluiting met Congo als gevolg van de Covid-19 pandemie, de belangrijke handel op grote markten in Burundi heeft aangetast. De markt Chez Sioni in Bujumbura ligt er desolaat bij, nu er vanuit naburig Congo geen kopers meer zijn.

Op het gebied van de landbouw, dat voor Burundi erg belangrijk is, zijn de financieringsmogelijkheden vergroot. Dit heeft, met toegevoegde kennis, in enkele provincies (projecten in Bubanza, Cibitoke, Gitega, Karusi, Kayanza, Muramvya en Ngozi) geleid tot een opbrengst van landbouwproducten die tweeënhalf keer zo groot is als voorheen. Primair is dit voor de eigen bevolking van belang, omdat er in de rurale gebieden nog altijd een groot gebrek aan voedsel is. Het Programme de Développement des Filières (PROFEDI) heeft met landbouwscholen en betere technieken en financiering hieraan bijgedragen. Vooral jonge mensen worden met betere financieringsmogelijkheden aangemoedigd om meer te gaan ondernemen. Deze projecten beogen in eerste instantie om de armoede onder de bevolking te bestrijden.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen uit openbare media.

Post navigation