Het laatste nieuws

30 december 2020

Het laatste nieuws van 2020. Er is in Burundi in de afgelopen maanden niet veel veranderd.

Het was af en aan wel en niet mogelijk om het land binnen te komen. In ieder geval gelden nog altijd strenge quarantaineregels bij binnenkomst, i.v.m. het coronavirus.

Er werd een nieuwe nationale weg geopend (met Aziatische steun), de RN 4, wat bij het beperkte wegennet door de bergen geen luxe is. Maar elders werd door een aardverschuiving een geasfalteerde weg onbruikbaar.

Het botert nog steeds niet tussen de VN en de Burundese regering. Waar de VN aangeeft dat reconciliatie activiteiten nodig zijn in Burundi, geeft de president aan dat de VN het land uit moet (het VN kantoor wordt gesloten), zich niet met het besturen van Burundi moet bemoeien en alleen financiële steun moet geven. Tot ieders verbazing heeft de VN Veiligheidsraad Burundi van de agenda afgevoerd vanwege ‘de verbeterde veiligheidssituatie’.

Terugkeer van Burundezen uit Tanzania, Oeganda, Rwanda en Congo is nog regelmatig in het nieuws en niet zonder politieke regels. Het betreft zowel vluchtelingen, waarvan sommigen na terugkeer worden aangevallen, als dissidenten.

Op 15 december 2020 werd begonnen met een grote vaccinatiecampagne tegen mazelen in Burundi.

Ex-president van Burundi Pierre Buyoya (zie het Nieuws van 1 november 2020 op deze site voor achtergrondinformatie over zijn betwiste staat van dienst) zou in Parijs op 71-jarige leeftijd zijn overleden aan het coronavirus. Hij zou juist zijn internationale taken in Mali hebben teruggegeven.

In 2020 stierf ook toenmalig president Pierre Nkurunziza, waarbij de doodsoorzaak ofwel het coronavirus, ofwel een hartprobleem, ofwel vergiftiging was. Hij zou ‘op de achtergrond’ het werk van de destijds net nieuwgekozen maar nog niet geïnaugureerde president Evariste Ndayishimiye zijn blijven ondersteunen, maar daar is het niet van gekomen.

Een van de wijken in de hoofdstad Bujumbura heeft straatverlichting gekregen. De inwoners moeten hiervoor een kleine bijdrage betalen (net zoals zij zelf moeten betalen voor het verharden van wegen in hun wijken).

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig van openbare media.