Stand van de pers

2 april 2021

Hoewel de Burundese oppositie nog altijd geen vertrouwen heeft in de machtspartij CNDD-FDD, en daarmee niet in president Evariste Ndayishimiye, zijn er soms ook andere geluiden over de president. De oproep van Ndayishimiye aan zittende politici om tolerant te zijn tegenover het gedachtengoed van de oppositie (februari 2021) werd door de oppositie met scepsis aangehoord. “Ik roep de huidige leiders op om de oppositie niet te beschouwen als een bij-vrouw, maar als één van ons en zelfs één die goed advies geeft,” had hij gezegd. Agathon Rwasa, leider van de grootste oppositiepartij CNL, stelde dat er behalve de woorden van de president geen politieke ruimte bestaat voor oppositiepartijen, omdat zij bijvoorbeeld nog altijd geen partijbijeenkomsten mogen organiseren. Rwasa wees er al eens op dat nog vele van zijn medestanders in de gevangenis verblijven. Ook meent Rwasa dat de huidige president het niet beter doet dan zijn voorganger, zoals was beloofd, op het gebied van dialoog en wat betreft bestrijding van Covid-19.

Al een maand voor de verklaring van Ndayishimiye besloot de UNSC (Unites Nations Security Council) de speciale berichtgeving over Burundi te beëindigen. De UNSC meldde dat er sprake was van ‘betere veiligheid en in het algemeen vreedzame verkiezingen’, al ‘zijn er nog wel zorgen over rechten en democratische ruimte’. Maar mensenrechten organisaties blijven bezorgd.

Ondertussen geeft de regering ook berichten af over mogelijkheden voor de in 2018 verboden media. De CNC – dit is de Burundese communicatieraad – ging het gesprek aan met onder andere de internationale BBC, VOA radiostations en Radio Bonesha FM. Bob Rugurika, hoofd van Radio Publique Africaine plaatste vervolgens een tweet: “The Media RPA, RT Renaissance, and the UBJ (Burundian Union of Journalists) express themselves on the call of the President. They are ready to do everything to restore the rule of law to Burundi.” Hierop reageerde Willy Nyamitwe, die we nog kennen als woordvoerder van de vorige president en die nu hoofd communicatie is van de huidige president: “As if in Burundi there was no rule of law? What game are the signatories of this document playing, known for their active participation in the attempt to overthrow the rule of law in 2015? President Ndayishimiye reaches out to those who can make amends.” RSF (Reporters Sans Frontières), de organisatie die vrijheid van meningsuiting promoot, heeft de boodschap van Ndayishimiye verwelkomt. Na de eerdere vervroegde vrijlating van de vier journalisten van Iwacu (zie de berichten op de site van KzG van 16 mei 2020, 22 mei 2020 en 24 december 2020) spreekt RSF van bemoedigende signalen voor journalisten in Burundi.
De CNC is een onafhankelijke autoriteit met beslissingsbevoegdheid op gebied van persvrijheid en moet deze garanderen binnen de kaders van de wet.
Nyamitwe liet nog weten dat president Ndaysihimiye journalisten beschouwt als een relevant deel van de bevolking. “Journalisten worden opgeroepen om bij te dragen aan de opbouw van Burundi.”
De huidige regering stelt bij herhaling er te zijn voor alle Burundezen.
Onlangs heeft de CNC het verbod op enkele lokale radiostations opgeheven na een gesprek met de eigenaren van die stations.

Ondertussen zijn in februari 2021 in totaal 34 personen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor een poging tot staatsgreep in 2015 tegen de vorige president (die medio 2021 overleed als gevolg van ziekte, al is niet duidelijk welke ziekte). Alle veroordeelden verblijven al lange tijd in het buitenland. Onder hen bevinden zich een voormalige legerchef, journalisten en mensenrechtenactivisten. De advocaat van een van hen noemt de veroordeling een politieke beslissing. Een van de veroordeelden, Jeremie Minani, zei nergens spijt van te hebben. “Ik zou het opnieuw doen als het moest. Ik word liever veroordeeld als partizaan dan door de geschiedenis te worden veroordeeld omdat ik mijn ogen had gesloten terwijl mijn land aan het verdrinken was.” Burundese autoriteiten willen de veroordeelden uitsluiten van elke vorm van dialoog, nu zij de banden met de internationale gemeenschap proberen te herstellen.
Ook voormalig minister van Defensie Cyrille Ndayirukiye en vijf andere generaals zitten levenslang gevangen. In de rechtbank verklaarde Ndayirukiye destijds dat hij niet niets kon doen terwijl veiligheidstroepen burgers doodden.

De EU loofde in januari 2021 het nieuwe klimaat van vertrouwen én de efficiënte controle van de Covid-19 pandemie in Burundi.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen uit openbare media.

Post navigation