Knechting

7 maart 2021

Te pas en te onpas vallen er gaten en scheuren in de weinige wegen die Burundi heeft. Dit komt door slechte wegen in onherbergzame streken, landverschuivingen en overstromingen. De foto is van 6 maart 2021 (provincie Bubanza, Burundi); er zijn vele andere voorbeelden. Maar wie is er met zijn of haar gedachten bij Afrika of zoals vaak genoemd de ‘derde wereld’, laat staan bij Burundi? De Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose stelt dat we leven in een tijdperk van een wereldwijde dodelijke ziekte met de naam ‘pecunomanie’. Deze ziekte definieert hij als een blinde, bandeloze en inhumane liefde voor geld en rijkdom. Daar hebben westerse economieën baat bij, maar Afrika heeft er last van, al helemaal omdat het continent berooid is achtergelaten in het verleden. Ramose noemt in dit kader ontwikkelingshulp een eufemisme voor knechting door schulden, een verlengde kolonisatie voor gewin van rijkere landen. Dat sommige Afrikanen op dubieuze wijze meewerken aan het arm houden van de meeste Afrikaanse burgers doet daar niet aan af.

Ontwikkelingshulp is in de afgelopen jaren door een aantal westerse landen wel omgevormd tot handel met Afrikaanse landen. Dat zou kunnen leiden tot een economie in Afrikaanse landen als basis voor eigen ontplooiing. De westerse landen in kwestie worden en zelf ook rijker door. Hulpprojecten zijn er ook nog, maar hoe kan het dat een groot deel van de financiering hiervan wordt besteed aan hoge salarissen van westerlingen en niet aan de gemiddeld veel lagere salarissen van Afrikanen? In Burundi zien we nog geen economische effecten van hulp, als die er al is. Burgers zijn er de hele dag bezig om een paar centen bij elkaar te krijgen, en lopen daarvoor vele kilometers naar een markt. Bij een nieuwe scheur in de weg moeten zij daar overheen zien te springen, ook met een mand vruchten of een grote zak meel. Iemand naar het ziekenhuis brengen met een auto wordt al helemaal lastig. Traumahelikopters zijn er niet. Niet alleen gewone wegen maar ook digitale wegen zijn er onbetrouwbaar, weten we uit ervaring. Het helpt allemaal niet mee om de financiële positie te verbeteren en mensen gezond te houden.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen uit openbare media.