Gezondheid

26 april 2021

Hoe staat het met de gezondheidszorg in Burundi? Hieronder enkele berichten.

De berichten over Covid-19 in Burundi zijn divers en onduidelijk. Er is af en toe sprake van massa-screeningen. Over vaccinaties is weinig anders bekend dan dat Burundi wel is aangesloten bij het COVAX programma voor Afrika, maar we horen vooral scepsis over de vaccins. Burundezen stellen dat de landen waar wordt gevaccineerd nog altijd in een lockdown zitten en zij verwachten daarom weinig goeds van vaccineren. Soms zijn er berichten over een klein aantal Covid-besmettingen (’40 besmettingen in januari 2021, na maanden zonder besmettingen’), soms is er over eenzelfde periode melding van het hoogste aantal besmettingen sinds de pandemie uitbrak. Er gaan nog altijd meer mensen dood van de honger of aan malaria dan aan Covid-19, blijft de stellingname.

Afrika heeft van de WHO en de AU het dringende verzoek gekregen om vaccins die over de datum zijn niet te vernietigen. Er zou nog moeten worden onderzocht of zij niet toch bruikbaar zijn. Volgens de WHO is er nog geen tijd geweest om dit te onderzoeken. Dit bericht kwam nadat zowel Malawi als Zuid-Soedan met verlopen vaccins bleken te zitten.

Voor mensen die het land inreizen is de verplichte en gehandhaafde quarantaineperiode teruggebracht tot 4 dagen.

In maart 2021 is een polio vaccinatie programma gelanceerd. Het doel is om 600.000 kinderen, verspreid over het land, in te enten tegen polio.

Zeer recent is bericht verschenen over een malaria vaccin dat als eerste aan de standaard van de WHO zou voldoen: het Oxford Malaria Vaccine zou meer dan 75% effectief zijn. Er is een onderzoek over gepubliceerd in The Lancet Journal.

Vakbonden van medisch personeel hebben een klacht ingediend tegen de Minister van Gezondheidszorg. In een brief aan de Eerste Minister en berichtgeving naar de pers benoemen de bonden zijn slechte leiderschap.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen uit openbare media en van bekenden uit Burundi.