Veel water

23 april 2021

Burundi kent nog altijd een tekort aan drinkwater. Niet drinkbaar water is er de laatste tijd in overvloed. Het land wordt geteisterd door regen en wind, aardverschuivingen en overstromingen. Het water van Lac Tanganyika, dat enkele jaren geleden nog op een lager peil stond dan wenselijk was, is nu enorm gestegen en vormt een groot gevaar.

Overstromingen
In Burundi worden wegen afgesloten, storten bruggen in en raken huizen onbewoonbaar door het stijgende water van het Lac Tanganyika. Wie al een klein bedrijfje of een baan heeft, wat in de omgeving van het meer vaker het geval is dan in de heuvels en bergen van het binnenland, raakt dit nu kwijt. Het water stijgt tot ongekende hoogte. Grote gebieden zijn overstroomd en op sommige plaatsen waden mensen tot hun middel in het water. Via Youtube zijn hier verschillende filmpjes over te vinden, bv:

https://www.youtube.com/watch?v=tZFNlnek72g

Klimaatverandering
Het water stijgt steeds verder. De klimaatverandering laat zich in Burundi zeer gelden.
Via onderstaande link kunt met de informatie van Unicef een uitgebreide indruk krijgen:

https://www.forbes.com/sites/unicefusa/2021/04/21/what-climate-shock-looks-like-in-burundi—and-the-unicef-response/

Verantwoording:
De informatie die is verkregen voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig van openbare media en van bekenden uit Burundi.