Stijgend water en meer

19 mei 2021

Over enkele actuele thema’s volgt hier wat kort nieuws:

Water
Het water stijgt nog steeds.
Zie bijvoorbeeld de link hieronder, om een indruk te krijgen van de ernst van de situatie:
https://www.theeastafrican.co.ke/tea/news/east-africa/floods-hit-burundi-3407082
Africanews meldde op 15 mei jl het volgende, waaruit eveneens blijkt dat de situatie in Burundi ernstig is:
In Burundi, entire villages in the west of the city of Bujumbura have been inundated by water, after days of torrential rains caused water bodies to burst their banks. The floods have caused dispalcement, with families abandoning their homes to look for dry ground. River Rusizi, which runs along Burundi’s border with the Democratic Republic of Congo was the first to overflow, before Lake Tanganyika’s already rising waters spilled over.
“All the children’s notebooks were flooded. The clothes and other materials. We didn’t save anything,” said Francoise Habonimana as she washed the few clothes she was able to salvage with her daughter.
The most affected areas are the poor, low-lying neighborhoods of Bujumbura where proper drainage systems are virtually non-existent. Experts say entire villages need to be moved for the area’s destroyed eco-system to be rehabilitated.
“We must relocate this population because there is no solution”, said Bernard Sindayihebura, a geographer and university professor.
“There are zones where construction must be prohibited to avoid these enormous economic losses,” he added.
Floods are a recurrent problem in the east African country. Burundi’s topography and the absence of proper road and drainage infrastructure means Bujumbura’s residents have to flee their homes almost every rainy season. Unusually heavy rains have also caused flooding in Somalia, Kenya and Uganda.

Geld
De Wereldbank gaat 54.6 miljoen dollar verstrekken aan Burundi om betere gezondheidssystemen mogelijk te maken.

Overzicht
De Wereldbank verstrekt overzichten over landen.
Hieronder een link over Burundi, waarin ook staat vermeld welke maatregelen er zijn als preventie van Covid-19:
https://www.worldbank.org/en/country/burundi/overview
Via een andere link is er meer over de situatie in Burundi te zien:
https://data.worldbank.org/country/burundi

Humanitair
Een quote van een Canadese journalist van 30 april jl:
It is obscene that in the 21st century at a time when we have more than enough food to feed everyone, people are still dying because they cannot get enough to eat. The way that the humanitarian system is geared means that the best we can do is just to stop people from falling over the edge. But if you live life on the brink you never really escape the risk of falling over, and if we cannot find the focus and the funds to pull people back, the result is going to be yet more starvation, de-stabilisation and migration.
Gelijksoortige quotes of artikelen vinden we internationaal over het verstrekken van Covid-19 vaccinaties.

Overheid
De Burundese minister van Handel Immaculée Ndabaneze is door de president van haar functies ontheven nadat zij volgens bronnen bij de overheid onrechtmatig had gehandeld. Zij zou onder andere het enige vliegtuig van Air Burundi, de niet functionerende Burundese luchtvaartmaatschappij, illegaal hebben verkocht.
President Ndayishimiye heeft aangegeven dat corruptie zal worden aangepakt. In de afgelopen drie maanden zijn drie hoge overheidsmanagers, waaronder het hoofd van de budgetprogrammering, ontslagen vanwege vermeende verduistering, evenals 119 gemeentelijke accountants. Tot het ongenoegen van anti-corruptie organisaties is geen van deze personen vervolgd, wat volgens deze organisaties wel nodig zou zijn om het vertrouwen bij de bevolking op te bouwen.

Internationaal
Op 13 mei jl. twitterde de president van Oeganda over toekomstige samenwerking met Burundi:
From meeting H.E Evariste Ndayishimiye, the President of the Republic of Burundi at State House Entebbe this afternoon. We have agreed to boost cooperation between the two nations in various sectors including; agriculture, energy, trade, health, finance, tourism, and investment.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig uit openbare media en van bekenden uit Burundi.