Covid in Burundi

9 juni 2021

Bij de Burundese bevolking zijn de gedachten over Covid relativerend: er gaan meer mensen dood aan malaria en aan honger. En: in Europa zit iedereen in een lockdown terwijl er nog steeds besmettingen zijn.

In het begin van de pandemie waren er geen goede registraties in Burundi en was daar geen hulp in de vorm van reguliere testen en vaccinaties. Maar vanaf april 2021 heeft de WHO voor ongeveer $750.000 aan testen en andere hulpmiddelen (ook voor andere gezondheidszorg) ingezet. Sindsdien kunnen mensen zich gratis en vrijwillig laten testen. Hier wordt hoofdzakelijk in de steden gebruik van gemaakt. Volgens de gegevens van de VN heeft 5% van de Burundese bevolking zich laten testen en dit betreft uiteraard slechts momentopnames. Van alle tests bleek 1,48% positief. Hiervan is gemiddeld genomen 75% besmet door anderen in eigen land. De resterende 25% aangetoonde besmetting betreft reizigers uit andere landen die Burundi inkomen. Dit kan nu worden aangetoond, omdat de hulp van de WHO het mogelijk maakt om testen te verplichten voor mensen die het land inreizen. Dat het Covid-virus in Burundi rondwaart is een gegeven en dit wordt op officiële sites nu ook zo benoemd. Vaccins zijn er alsnog niet beschikbaar gesteld.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig uit openbare media en van bekenden uit Burundi.

Post navigation