Bakkerij Akabirya

Met hulp van donoren heeft KzG in 2016 de start van een bakkerij in het dorp Isare in de provincie Bujumbura Rural mogelijk gemaakt. Er is een samenwerking opgezet met de internationale organisatie Oevre humanitaire pour la Protection et le Developpement de l’Enfant en difficultés (OPDE), die in Bujumbura een afdeling heeft. De OPDE vangt straatkinderen, vaak wezen, van alle leeftijden op. Zij worden na een korte aanpassingfase ondergebracht en opgevoed in Burundese pleeggezinnen in Bujumbura, waarbij de moeder van het gezin een belangrijke taak heeft. De kinderen gaan dan ook naar school. Wanneer zij na het basisonderwijs goed gedrag en motivatie tonen, kunnen zij in aanmerking komen voor een vervolgopleiding op het niveau dat bij ze past, van een eenvoudige beroepsopleiding tot een universitaire studie, waarbij ze in hun oorspronkelijke regio worden gehuisvest. Het probleem is dat zij na hun opleiding uiteindelijk geen werk vinden en geen inkomen hebben.

Voor een groep van veertien kinderen uit Isare is een bakkersopleiding verzorgd, die eindigt met de start van hun eigen bakkerij. Ze wonen in een gebied zonder elektriciteit. Eerst leren ze een houtoven bouwen, die ze zelf kunnen repareren als dat nodig is.

 

Daarna leren ze om brood, cake en andere producten te bakken. Deze producten worden verkocht en vormen een goede aanvulling op het eenzijdige voedsel in de regio. Gewoonlijk moet de bevolking van Isare een uur te voet van hun heuvel naar de stad (en anderhalf uur terug omhoog) om broodproducten te kopen, die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Nu kopen ze het bij hun eigen dorpsbakkerij en voor een kwart van de prijs.

 

Voor de veertien bakkersleerlingen is de opleiding inmiddels afgerond. Voor hen is een coöperatie opgericht, waarvoor ze zelf ook de boekhouding verzorgen. De coöperatie garandeert voor elk van de leden een zorgverzekering. De verdere winst wordt besteed aan de aanschaf van nieuwe grondstoffen en ingrediënten en het onderhouden van de bakkerij. De bakkers maken inmiddels lange dagen. In twee groepen werken ze steeds zeven dagen achter elkaar. Het project draait sinds begin 2017 financieel zelfstandig.

 

 

 

9 november 2017

VERVOLG VAN PROJECT BAKKERIJ AKABIRYA

De naam van de bakkerij, AKABIRYA, betekent ‘GOEDE KWALITEIT’. Inmiddels is eind 2017 gebleken dat de goede kwaliteit niet alleen slaat op de bakkersproducten, die erg worden gewaardeerd, maar ook op de gestructureerde bedrijfsvoering en innovaties. Van de BBIN (Burundi Business Incubator), een Burundese organisatie voor midden- en kleinbedrijf, kreeg Bakkerij Akabirya onlangs een onderscheiding tijdens een concours voor jonge ondernemers. Deze prijs werd primair toegekend vanwege de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de innovaties. We zijn hier net als de bakkers zelf erg trots op.

Inmiddels is Akabirya verhuisd naar een andere plek binnen dezelfde gemeente Isare. De oven is op de oude locatie steen voor steen afgesbroken en op de nieuwe plek weer opgebouwd. Dit was mogelijk omdat alle bakkers een volledige opleiding hebben gehad, en dus ook in staat zijn hun eigen oven te bouwen en te repareren. Op de nieuwe locatie heeft Akabirya ook de beschikking over een winkel en toonbank en wordt er nog veel meer verkocht. Er gaan vele kilo’s meel de bakkerij in, om er als brood en broodjes weer uit te komen.

Van de opbrengsten is anno november 2017 een zonnepaneel aangeschaft, wat de bakkers helpt om de winkel te verlichten ten behoeve van de verkoop van hun producten later op de dag. Maar ze zijn voor hun productie niet afhankelijk van elektra, ze hebben geleerd om alle werkzaamheden zonder elekra voor elkaar te krijgen. Om het werk op den duur te kunnen vergemakkelijken, heeft de bakkerij gespaard voor een industriële mixer voor het deeg, die binnenkort in de hoofdstad gaat worden aangeschaft en die op de zonne-energie kan werken. De bakkers zijn bepaald niet lui en innoveren verder.