Over mensenrechten

26 augustus 2018

De UNHCR heeft het standpunt naar buiten gebracht, dat een terugkeer van vluchtelingen vanuit Tanzania naar Burundi alleen op basis van vrijwilligheid mag plaatsvinden. Er zouden nog steeds meer dan 250.000 Burundese vluchtelingen in Tanzania verblijven. Deze uitspraak volgt op uitlatingen van vluchtelingen die menen dat zij worden gedwongen om terug te keren.

Recent is in Burundi de mensenrechtenactivist Nestor Nibitanga veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij is een relatie van de eerder gevangengezette Pierre-Claver Mbonimpa, op wie na zijn vrijlating in Burundi een aanslag werd gepleegd en die vervolgens in België medisch werd behandeld. Mbonimpa is in België gebleven.

Een Burundese nieuwssite meldt dat journalist Jean Bigirimana inmiddels 777 dagen spoorloos is.

Seruka Center is een lokale Burundese NGO, die zich inzet voor bewustwording over seksueel geweld. Deze organisatie bestaat nu 15 jaar. In de eerste 8 maanden van 2018 zijn hier ruim 600 gevallen van ‘gender based violence’ gemeld, minder dan in de voorgaande jaren. Het betrof in 60% teenagers en in 20% kinderen jonger dan 5 jaar. Uiteraard bestaat de vrees dat niet elk seksueel geweld wordt gemeld.

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is verkregen van openbare media.