Boek Bestellen

Vul uw bestelling in onderaan deze pagina.
A.T.M. Besamusca-Ekelschot schreef “Wij zijn allemaal nomaden” (2014) en “Een goede geest bestaat niet” (2018). Hieronder meer informatie over deze boeken. 

Een goede geest bestaat niet

De Rwandese genocide in 1994 kostte aan naar schatting achthonderdduizend mensen het leven. Meer dan twee miljoen mensen moesten vluchten om in leven te blijven. Wie aan een gewelddadige dood ontsnapte, kon daarna alsnog, net als minstens vijftigduizend anderen, omkomen door cholera. De doden leven in de onzichtbare wereld en sturen de levenden aan, die misschien wel doden in de zichtbare wereld zijn geworden. De Belgische Rwandees Victor verplicht zichzelf om zijn gevaarlijke leven tussen gif en dodelijke wapens te reconstrueren. Het wordt een gevecht tussen kijken en zijn ogen sluiten. Pas als hij ontdekt wie zijn tegenstander is geweest, kan hij het onzichtbare zien en zijn verloren gewaande traditie accepteren. Het is de moedige getuigenis van Victor over een verstoorde samenleving en de vraag wat vrijheid zonder goede geest waard is. Getuigenissen zijn een middel om de macht en de trots van het volk te hervinden.

 

Amy Besamusca-Ekelschot (Nederland, 1952) behandelde als psychiater dikwijls getraumatiseerde mensen en werkt sinds 2007 met regelmaat in het Grote Merengebied in Afrika. Zij schreef eerder het boek ‘Wij zijn allemaal nomaden’ (2014, Uitgeverij Mik Schots) over haar belevenissen in Burundi. 

ISBN: 978-90-822310-1-4
NUR: 301
Uitgeverij Mik Schots

 


Wij zijn allemaal nomaden

Burundi is net als buurland Rwanda getekend door genocide als gevolg van conflicten tussen Hutu’s en Tutsi’s. Maar het is toch anders en veel minder bekend. Een klein land vol mensen, met geweld afgesneden van hun verleden, naast expats die vanuit Afrika en andere plekken op de wereld tijdelijk samenkomen. Allemaal mensen die letterlijk en figuurlijk afstanden hebben afgelegd. Allemaal nomaden. Werken in de psychiatrie is een ervaring die het vak ver overstijgt in Burundi. Het is onderdompeling in een mix van armoede, stilzwijgend lijden, acceptatie en veerkracht, met een traditie van inheemse geneeswijzen. Met één opgeleide psychiater op acht miljoen inwoners. Het kost tijd om uit te vinden wat je niet weet, en pas daarna kun je gaan proberen te ontdekken en begrijpen. Hoe kunnen mensen die elkaar uitmoorden zo vriendelijk zijn? Hoe kunnen zij leven met zo weinig kansen, in een gewapende vrede? Hoe groeien kinderen op tot stabiele volwassenen? En wat betekent dit voor de hulp vanuit het ontwikkelde Noorden?
Amy Besamusca-Ekelschot praktiseerde vanaf 1982 als psychiater met expertise in de interculturele psychiatrie en haar competentie strekt zich uit tot posttraumatische problematiek bij Defensie. Daarnaast heeft zij ruime bestuurlijke en redactionele ervaring. Sinds 2007 consulteert ze regelmatig in het enige psychiatrische behandelcentrum van Burundi, waar ze tevens lesgeeft aan artsen, verpleegkundigen en psychologen. Ook bezoekt zij diverse GGZ-projecten in dit Afrikaanse land. Over haar ervaringen daar schreef ze verhalen, die hier zijn gebundeld.
ISBN: 978-90-822310-0-7
NUR: 320
Uitgeverij Mik Schots 


 
Bij een donatie van tenminste € 17,50 bezorgen wij het boek van uw keuze graag bij u.
 
Maak uw donatie over op ons rekeningnummer NL42INGB0006600211 te Hilversum (BIC: INGBNL2A) en vul vervolgens dit contactformulier in met uw bericht, boekkeuze en aantal.
 
Hartelijk dank voor uw bijdrage aan de doelstellingen van Stichting Kennis zonder Grenzen!
 
 

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Adres

Postcode

Plaats

Land

Telefoonnummer

Onderwerp

Uw bericht, boekkeuze en aantal

Disclaimer: KzG gaat zorgvuldig met uw gegevens om, zie het privacyreglement voor een toelichting.