Schreeuwend tekort

21 mei 2024

Dat er in Burundi een schreeuwend tekort is aan van alles, hoeft amper nog te worden herhaald. Maar het gaat erom wie het hoort en wie helpt er iets tegen te doen. Water uit de kraan is beperkt, stroomuitval is aan de orde van de dag, voedsel is er niet genoeg voor iedereen, handel met het buitenland is zeer beperkt, import van goederen en eten is moeilijk. Benzine, suiker, noem maar op of het is er niet, of niet genoeg om sterk te zijn en te kunnen doorontwikkelen. Andere zaken zijn er teveel, zoals ziektes en armoede. Veel projecten van de Burundese overheid dragen een naam die begint met ‘de strijd tegen…’, bijvoorbeeld de strijd tegen HIV/AIDS, de strijd tegen malaria en de strijd tegen armoede.

Voor verbetering van situatie is hoe dan ook internationale handel van belang. Twee berichten vielen ons in dit kader op :

De protocollen die toezien op eerlijke handel en eventuele internationale geschillen met betrekking tot handel in Oost-Afrika, van het East African Court of Justice (EACJ), zijn na vele jaren nog steeds niet geratificeerd door alle partijen, waaronder Burundi zelf.
Citaat : ‘Mega-infrastructure projects such as roads, ports, railways, oil, gas and minerals related projects have triggered disputes involving various stakeholders. A case in point includes the Oil importation dispute between Kenya and Uganda.
It is posited that EACJ arbitral jurisdiction stands to be an invaluable mechanism in improving contract enforcement in the East African region by promoting an alternative avenue for businesses to resolve commercial disputes quickly and cost effectively.
But until the protocols on enforcement and dispute resolution mechanisms are ratified and implemented, partner states will continue to lament and make losses in intra trade.”

ESI Africa, een platform voor energie en nutsvoorzieningen in Afrika, plaatste onlangs een artikel over de ontwikkeling van een dam in Burundi. Die dam zal van belang zijn voor water- en voedselzekerheid en voor elektriciteit. In Burundi is 92% van de grond in gebruik voor landbouw, die goed is voor 80% van de banen. Maar door gebrek aan water en door klimaatverandering is de beperkte opbrengst ervan nog minder zeker geworden. Veel van de landbouwveldjes liggen op de schuintes van heuvels en bergen. Machines om te bewerken ontbreken. Burundi produceert voedsel voor 55 dagen per jaar voor de eigen bevolking en heeft geen middelen om veel te importeren bij gebrek aan valuta. (zie het nieuws op deze site van 21 september 2021). De stroomuitval, soms dagenlang, ook in grote steden, kennen de vrijwilligers van Kennis zonder Grenzen uit eigen ervaring.
Hier volgt de link naar het genoemde artikel (plak de link in je browser) : https://www.esi-africa.com/industry-sectors/water/burundi-dam-project-to-bolster-water-food-and-energy-security/

Verantwoording:
De informatie die is gebruikt voor dit bericht van Kennis zonder Grenzen is afkomstig uit openbare media en uit eigen waarneming.